Przejdź do głównej zawartości

Mrożenie metodą szokową

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i jednocześnie najbezpieczniejszych możliwości z przedłużania trwałości produktów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, niemniej jednak pozwala zachowanie jego trwałości przez wiele miesięcy, co jest niemożliwe, w przypadku innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody przeznaczenie mają innowacyjne technologie, w których zadaniem jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i równocześnie zwiększenie sposobność produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia umożliwia prawie natychmiastowe zamrożenie dużej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, aby mrożone produkty wyglądały niemalże tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późn iejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia umożliwia osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, ale ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym czasie produkować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia doskonale sprawdza się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one faktycznie dobrze. Mrożenie szokowe to forma tańsza niż inne, gdyż ostatecznie wykorzystuje mniej energii. Ta forma jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Polecam: mrożenie szokowe.