Komora szokowego mrożenia umożliwia prawie natychmiastowe zamrożenie dużej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, aby mrożone produkty wyglądały niemalże tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późn iejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia umożliwia osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, ale ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym czasie produkować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia doskonale sprawdza się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one faktycznie dobrze. Mrożenie szokowe to forma tańsza niż inne, gdyż ostatecznie wykorzystuje mniej energii. Ta forma jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Polecam: mrożenie szokowe.